KOTIOHJEET:
Olette varmasti jo päättäneet, kenestä tulee koiran isäntä. Suosittelemme, että juuri isäntä pitää pentua kotimatkalla sylissä ja tulevaisuudessa vain hän antaa pennulle ruokaa. Se on ensimmäinen vaihe tullaksesi laumajohtajaksi.
Ennen koiranpennun saapumista on tärkeä tehdä koti mahdollisimman turvalliseksi pienelle seikkailijalle. Koiranpennulle vaaralliset esineet, kuten kemikaalit, lääkkeet, myrkylliset kasvit ja jopa sähkökaapelit, sekä arvokkaat huonekalut kannattaakin siirtää väliaikaisesti pennun ulottumattomiin. Perheessä tulee ajoissa sopia yhdessä mitä kaikkea koira voi kotona tehdä, mitä hänelle opetetaan ja kuka tekee mitäkin. Tärkeää on myös sopia sanoista, mitä koiran koulutuksessa käytetään. Koiran opettaminen ja perheeseen sopeuttaminen alkaa ensimmäisestä päivästä.
Kun pentu saapuu pitkältä matkalta vihdoin ikiomaan kotiin, se saattaa olla todella väsynyt. Anna sen levätä niin paljon kuin se haluaa. Anna pentusi tutustua omassa tahdissaan uuteen ympäristöön ja perheenjäseniin. Vierailut olisi hyvä jättää myöhemmäksi.
Vietä paljon aikaa pennun kanssa, jotta se tottuisi sinuun. Makaa lattialla ja anna sen tutustua sinuun. Pentu voi olla matkasta ja uudesta kodista niin väsynyt, ettei sillä ole ruokahalua. Siitä ei tarvitse olla huolissaan ja päivän tai parin päästä se syö taas normaalisti. On tärkeä, että kaikki perheenjäsenet käyttäytyvät rauhallisesti ja normaalisti. Kun koiranpentu on rauhoittunut ja muuttunut itsevarmaksi, voi sille pikkuhiljaa esitellä leluja ja kokeilla leikkimistä. Pentu väsyy tosi nopeasti, joten etene pennuntahtisesti.
ENSIMMÄINEN YÖ UUDESSA KODISSA:
Koiranpennun pitää itse tajuta, että uusi koti on turvallinen paikka, jossa asuvat ystävälliset ihmiset. Yleensä kestää kaksi päivää ennen, kun koiranpentu on valmis leikkimään ja kommunikoimaan. Ensimmäinen päivä uudessa kodissa on aina vaikein.
Koiranpennulle pitää luoda varma paikka, jossa se voi nukkua rauhassa ja varma paikka sen ruoka- ja vesikupillensa. Kun koiranpentu nukahtaa, sen voi nostaa pedilleen, jotta se ymmärtäisi, että sen kuuluu nukkua siellä. Ainakin alussa pennut haluavat nukkua ihmisten lähellä. Siitä syystä olisi hyvä laittaa pennun peti ihmisten sängyn lähelle. Aikuiset koirat haluavat yleensä nukkua rauhassa omillaan ja silloin voi pedin siirtää muualle.
Uudessa kodissa pentua kannattaa ensimmäisinä kuukausina ruokkia kolme kertaa päivässä. Pennun pidätyskyky ei ole vielä kehittynyt ja se pystyy pidättämään vain pari tuntia. Näistä syistä suosittelemme pitämään alussa töistä lomaa tai opettaa lapsille koiran ulkoiluttaminen.
Uusien taitojen opettaminen on helpointa ensimmäisinä viikkoina, joten sisäsiistiyttä olisi hyvä opettaa koiralle heti. Myöhemmin elämässä tapojen muuttaminen on paljon vaikeampaa.
NIMEN OPETTAMINEN:
Koiranpennulle nimen opettaminen on todella helppoa. Koiralle pitäisi omaan nimeen liittyä jotain positiivista. Koiran nimeä lausutaan, kun se ottaa meihin kontaktia, katsoo meitä silmiin, tulee luoksemme jne. Sen jälkeen tulee heti kiittää koiranpentua palkkasanalla tai namilla.
Koiran luoksetulo- senkin pentu oppii nopeasti. Ota käyttöön parhaat herkut, joita koira tietää! Toista valitsemaasi luoksetulovihjettä (esimerkiksi ”Täällä!”) ja anna koiralle nami. Ikinä ei tulisi luoksetuloon seurata negatiivinen toiminta. Kutsu pentu luoksesi, vain silloin, kun tiedät, että koira todella tulee perille asti. Käytä vihjesanaa vain silloin, kun koiralla ei ole mitään muuta mielenkiintoista ympärillä.
On täysin turhaa opettaa luoksetuloa, kun pentu leikkii, ellet tarjoa jotain hauskempaa ja parempaa pennulle. Älä jahtaa koiraa, pennulle se on vaan hauska peli. Jos pentu ei kuuntele sinua, huuda sen nimeä ja juokse vastakkaiseen suuntaan. Nyt pentu huomaa, että olet „jättämässä sitä“ja se tulee nopeasti luoksesi. Sitä harjoitusta voisi tehdä säännöllisesti, jotta pentu oppisi pysymään laumassa. Tärkeintä on olla koiralle aina kiinnostava.
YKSIN OLEMINEN
Yksin oleminen- Jätä koiranpentu yksin vasta silloin kun se on tottunut uuteen kotiin. Harjoittele jättämään pentu yksin vain pariksi minuutiksi väsyneenä. Alussa mene vain toiseen huoneeseen, seuraavat kerrat ulk-oovesta hetkeksi ulos jne. Pysy rauhallisena kun menet ja tulet, äläkä reagoi, kun pentu itkee.
Jos koiranpentusi jää kotiin itkemään, älä mene takaisin sisään. Näin se oppii, että itkemällä saa ihmisen takaisin kotiin. Odota kunnes se lopettaa ja vasta silloin mene takaisin sen luokse. Älä tervehdi pentua, muuten se luulee, että yksinolo on kauheaa.
SISÄSIISTEYS:
Pennun pidätyskyky ei ole vielä kehittynyt ja se pystyy pidättämään vain pari tuntia. Jotta vahinkoja ei syntyisi, pentu viedään tarpeilleen välittömästi päiväunien jälkeen, kesken riehakkaiden leikkien ja heti ruokailun jälkeen.
Vie pentusi tuttuun, rauhalliseen pissapaikkaan ja oleile siinä niin kauan, että se tekee tarpeensa. Sen jälkeen kehu pentua. Näin se oppii, että se käyttäytyi oikein. Jos näet, että koira pissaa sisälle, niin sano koiralle, ettei näin tehdä. Mutta, jos löydät kotiin tullessasi lätäkön, niin älä koskaan rankaise pentua. Koira ei pysty yhdistämään tunti sitten tehtyä pahaa, vaan rangaistuksen pitäisi tehotakseen tulla juuri sillä hetkellä, kun koira käyttäytyy väärin.
Rangaistuksella se on oppinut, että kotiin palatessa isäntä alkaa huutamaan.
Jos on pakko jättää koiranpentu päiväksi yksin ja on todennäköistä, että koira ei pidättele, niin jätä vaikka sanomalehtiä lattialle, jotta koira voi pissaa niille.
KOIRANPENTU OPPII NOPEASTI:
Pennut oppivat nopeasti, että tietty toiminta vie palkintoon ja alkavat itsenäisesti pissamaan sanomalehdille. Kun pentu on kasvanut voi vähentää sanomalehtien määrää ja pikkuhiljaa poistaa kokonaan. Nyt on ainut vaihtoehto sisäsiisteys ja ulkoiluttaminen.
Täytyy muistaa, että menee viikkoja ennen, kun koira pysty pidättelemään koko päivän. Siitä syystä on hyvä, jos lounasaikaan joku voisi mennä kotiin ulkoiluttamaan koiraa.
RANKAISU:
Toivomme, ettei tätä ole tarpeellista mainita, mutta- koiran fyysinen rankaiseminen on ehdottomasti kielletty! Emme voi pyytää koiralta käytöstä, jota emme ole sille opettaneet.
Pennulle opetamme säännöt- mitä voi tehdä ja mitä ei. On tärkeä opettaa sille sana EI. Se vaatii paljon kärsimystä, koska pentu oppii kokemuksien kautta. Kun koira tekee jotain kiellettyä, sanomme terävästi EI ja heti kun koira lopettaa toiminnan kiitämme sitä, annamme nameja. Koiralle pitää antaa vaihtoehtoinen toimintaa, joka on myöskin hauskaa ja kivaa. Toinen vaihtoehto on kääntää sen huomio pois kielletystä toiminnasta.
Tietyssä iässä koiranpennut käyttävät tehokkaasti hampaita purressaan meidän käsiämme. Sen sijaan, että rankaiset koiraa, tulee hänelle opettaa käyttämään hampaita oikein. Kun koiranpentu puree, pitää selkeästi näyttää rajat ja lopettaa leikki heti, kun pentu tarttuu hampaillaan ihoon. Leikki tulisi lopettaa akustisella signaalilla, kuten ”au”. Jätä koira sitten huomiotta ja poistu huoneesta, jotta se oppii puremisen ehdottomat seuraukset. Kun tulet takaisin se voi jatkaa leikkiä normaalisti.
Muista, että koiranpennun kanssa aggressiivisesti painiminen on turhaa. Paimenjohtaja ei käytä ikinä väkivaltaa. Väkivallasta johtuen koira voi pelätä sinua, mutta todistaakseen, että sekin on vahva, voi koira olla aggressiivinen lapsia ja muita heikompia kohtaan. Koiralle on myöskin turha huutaa, se muuttaa koiran hermostuneeksi.
Pennun huoltaminen- On tärkeää alusta asti tarkastaa koiran hampaita, leikata kynsiä, puhdistaa korvat, jotta koira tottuisi siihen. Kaikki nämä toiminnat pitää muuttaa koiralle positiivisiksi. Ei ole realistista, että koira pysyy minuutteja paikallaan, kaikkea tulee harjoitella. Leikkiessä koske koiran tassuja, katso sen korvia, koske sen suuta jne. Leikkiessä pentu ei huomaa niitä toimintoja.
Kynsiä on hyvä leikata vain pari kerralla ja silloin, kun koiranpentu on väsynyt. Ole toiminnoissa päättäväinen ja jos pentu liikkuu tai vastustaa, niin jatka vain toimintoja. Käyttäydy normaalisti ja rauhallisesti, älä sääli koiraa, koska kynsien leikkaus on normaalia ja tavallista. Kiitä koiraa, kun se käyttäytyy hyvin.